середу, 4 листопада 2015 р.

Гарні, сильні, вірні. 


           Збігли останні зимові дні. Повертаються в рідні краї перелітні птахи. Одними з перших прилетіли з вирію лебеді. Білі, як сніг, з граціозно вигнутими шиями і припіднятими над тулубами крильцями – вітрилами, вони поважно плавають по воді, всім своїм виглядом уособлюючи благородство і спокій. Мабуть, не випадково цих птахів вважають символом краси. Кажуть же: «лебедина шия», «іде, мов лебідь пливе», «красива, як лебідка». А скільки пісень хороших про лебедів співають! Є така веснянка «А вже лебідонька на ставку, а вже немає ніде льодку…»! Лебеді стали героями казок, легенд, віршів. Вони надихають митців на створення високохудожніх творів мистецтва. Музика видатного російського композитора П. І. Чайковського до балету «Лебедине озеро» належить до шедеврів світового мистецтва. Тому, не дивно, що дивлячись на цих птахів, мимоволі думаєш про прекрасне: геніальність природи, вірне кохання, гармонію. 
           Мене, як вчителя біології, завжди захоплюють ці красиві , навіть в дечому казкові птахи. Захоплює їх політ , їх сила, їх моногамність. А ще - любов до природи в очах юних учнів, коли вони, мов зачаровані, спостерігають цих птахів, не відводячи погляду. А хіба не диво – взимку посеред замерзлого плеса річки Вовк бачити цих витончених птахів, які, попри усю свою казковість, із силою ламають крижані лави у пошуках їжі. 
            Кожний рік вартівці підгодовують лебедів. З великим бажанням і задоволенням цьогоріч зробили це учні 5 – А класу Деражнянського НВК ЗОШ І – ІІІ ст. №3, ліцей», члени «Екологічної варти». Хвилювалися, коли кусочки хліба, якими вони ділилися з птахами не долітали до них. Намагалися не кричати, щоб не злякати лебедів. Адже кожний хотів підготувати птахів зі своїх долоньок. Ще не бачили п’ятикласники так багато біля себе диких птахів. Придивлялися до зовнішньої будови лебедів, до їх поведінки і прийшли до висновку – це лебеді – шипуни. 36 граціозних і великих птахів з червоними дзьобами, біля основи якого добре помітна чорна «гуля», з виразними очима, до яких від дзьоба іде темна смужка, милують душу кожного жителя м. Деражня. 
            Одностайно всі учні висловили думку підгодовувати птахів щодня, з батьками, щоб і вони змогли відчути задоволення від добрих справ, які б, здавалося, такі буденні. Гніздовий період у лебедів – шипунів починається у квітні. Зазвичай для гніздування лебеді обирають зарості, які досить часто жителі міста помилково спалюють. Хочеться наголосити, що цього робити не варто. Оскільки ми мимоволі руйнуємо гнізда водоплавних птахів, знищуємо тамтешніх личинок комах, що є кормом для багатьох видів птахів. 
Тож станьмо на варті краси і добра! 


                                                    Лариса Бондар – вчитель біології Деражнянського НВК №3,                                                             голова ради осередку «Екологічна варта»



Немає коментарів:

Дописати коментар