середу, 4 листопада 2015 р.


Збережемо природу разом!

«Осіння пора! Опале листя дерев приємно шарудить під                           ногами. Де-не-де виглядають маленькі  боровички, лисички, підберезники. А високо-високо розсікають небесну блакить, летять і зажурливо курличуть журавлі. Як хороше навкруг! Спасибі тобі осінь, за цю красу!»

Із приходом осені закінчуються сільськогосподарські роботи, і ми беремося за прибирання ділянок, садів, скверів, парків… Восени ми звикли бачити картину, коли кожен дбайливий господар копошиться біля землі, вправно працює граблями , збираючи у купу опале листя, гудиння від городини і старається за ясної і безвітряної погоди усе спалити. Проте, не усі знають , що такий вид діяльності є досить шкідливим.
На превеликий жаль, ми рідко надаємо цьому уваги, але шкода від спалювання листя і сухої трави є багатоликою і  надзвичайно небезпечною.  Наприклад, при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг. мікрочастинок диму, до складу яких входять пил, оксиди азоту, чадний газ,  важкі метали і цілий перелік канцерогенних сполук.  Сумно констатувати той факт, що бензопірен , який виділяється із тліючого без доступу кисню листя, здатен викликати у людини ракові захворювання.
Ми звикли спалювати бадилля картоплі після збору урожаю, зовсім не замислюючись, що саме при його згоранні у атмосферу вивільняється найбільша кількість пестицидів, які потрапляють із отрутами  від колорадського жука. Крім того, із опалими листям спалюється ще й велика кількість сміття у вигляді поліетиленових пакетів, пластикових пляшок , тощо, при згоранні яких повітря забруднюється різноманітними хімічними сполуками , кількість яких досягає 70 . Саме вони впливають на погіршення здоровя мешканців міста, загострення хронічних хвороб дихальних шляхів. Прикро визнавати , та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на дитячі організми особливо небезпечний.
Сьогодні усі екологи бють на сполох від загострення цієї проблеми та інтенсивно шукають способи її вирішення . Небайдужими є учні та вчителі шкіл міста, які опікуються його добробутом та чистотою.
Мене, як біолога , турбують ще інші наслідки від спалювання сухої трави і опалого листя: у ньому часто згорають зимуючі корисні комахи (сонечка); спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву; при згоранні утворюється зола, яка є дуже «поганим» добривом на відміну від листя, що перегниває; вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, а знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення промерзання грунту у 2-4 рази; дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і на довго зависати в повітрі, що веде за собою численні негативні наслідки. Усе це призводить до порушення цілісності екосистеми, яка при постійних негативних впливах з часом не може відновитися.
Давайте разом замислимося над ситуацією , яка склалася , і на рівні сім’ї, класу, школи, міста, шукатимемо шляхи її вирішення.
Збережемо природу разом!


            Лариса Бондар
 вчитель біології вищої категорії,
вчитель- методист Деражнянського НВК
«Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.. №3, ліцей»

Немає коментарів:

Дописати коментар